saintlazarus

Geschiedenis van de Bailiwick

Op 22 december 1990 werd in Nederland de “Commandery of the Netherlands” opgericht als onderdeel van de Orde van Sint Lazarus, door een in Nederland wonende en werkende Engelsman Ron D. Ginn, lid van de Orde van Sint Lazarus in Engeland. Aan het rechtsverkeer werd toen door deze commanderij in Nederland deelgenomen door middel van de Stichting Malta Obedience.

In 1998 telde de commanderij zoveel leden, dat een splitsing in meerder commanderijen nodig bleek. Via de Grand Chancery (Grootkanselarij van de Orde) op Malta gaf de toenmalige Grootmeester van de Orde toestemming tot de oprichting van de “Grand Bailiwick of The Low Countries” (de Grootbalije van de Lage Landen), een zogenaamde nationale jurisdictie van de Orde.

De drie commanderijen zijn dan:  de “Commandery of Sint Willibrord” (Stichting Commanderij Sint Willibrord in Amstelveen) met leden boven de grote rivieren, opgericht op 21 oktober 1998, de “Commandery of Sint Servaas” (Stichting Sint Servaas in Maastricht) met leden onder de grote rivieren, opgericht op 29 april 1999 en de “Commandery of Sint Damiaan” met voornamelijk Belgische leden. Inmiddels is deze commanderij een zelfstandige nationale jurisdictie (de Priory of Belgium).

In 11 november 2005 werd daarnaast de “Commandery of Sint Maria Magdalena” een feit, gestart als “Cadet Corps” met studenten en oud-studenten als leden. Deze commanderij werd per 31 december 2011 inactief.

De Grand Bailiwick bestaat nu dus uit de Commanderijen Sint Willibrord en Sint Servaas.

Vanaf 6 maart 2014 draagt de Grand Bailiwick, met toestemming van de Grootmeester, de naam: “The Grand Bailiwick of the Netherlands” (de Grootbalije der Nederlanden).