saintlazarus

Stichting Commanderij Sint Willibrord

De Commanderij levert een actieve bijdrage aan de doelen van de Militaire en Hospitaal Orde van St. Lazarus van Jerusalem. De belangrijkste taak is het nakomen van de belofte van liefdadigheid. Zo worden op grote of kleine schaal activiteiten ondernomen steun te geven aan bestaande fondsen of projecten. Belangrijk zijn jaarlijkse bijdragen aan Hospices, het Lepra centrum in Fontilles (Spanje). Aanzienlijke donaties zijn gegeven aan het klompvoeten project voor de landen in midden Afrika rond de 5 grote meren, redt een kind voor €35,- per te behandelen klompvoet. In Rwanda de bouw van het hospitaal met waterput in Rususa, Stichting hospitaal St. Juan de Dios, St. Vincents home for the Elderly in Baclod city Phillippijnen, de ETAG met Stichting Jongerenhulp Rwanda en de SOKG. Daarnaast zijn talloze goederen verscheept naar noodgebieden zoals bedden, materiaal en orthopedische hulpmiddelen. Als bestuur zijn wij buitengewoon trots op onze leden Manu en Rita van Dyck die in Rwanda veel zorg verlenen als orthopedisten aan de gehandicapten en oorlogsgetroffenen in Rwanda en de Congo.

De Commanderij heeft een Algemeen bestuur met vergaderingen, een onder andere een comité voor liefdadigheid samengesteld uit Hospitallers, een comité bezinning, een comité voor sociale ontmoeting en ziekenzorg en het nieuwe leden comité.

Alle Commanderijgenoten worden uitgenodigd twee maal per jaar bijeen te komen in een Kanselarijvergadering voor het bespreken van activiteiten die vanuit de verschillende comités worden ondernomen. Hiermee kunnen alle Commanderijgenoten betrokken blijven in de charityprojecten en bestuurlijke activiteiten. Het bijhouden van het archief omvat een volledige registratie van de Commanderijgenoten en documentatie van evenementen en informatie rond de eeuwenlange geschiedenis van de Orde.